T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος

Αναστάσης Στρατάκης Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19/01/2017 ... 28/02/2017

ΑΠΟΘΗΚΗ Β1: 19/01 - 28/02/2017

Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στις 20:00 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1 στον λιμάνι Θεσσαλονίκης και διαρκεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Φιλοξενείται επίσης στις βιτρίνες του ΟΤΕ (Καρόλου Ντηλ & Ερμού) από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2017, και στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2017, ενώ θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων που θα ανακοινωθεί.

Την οργάνωση της έκθεσης έχουν αναλάβει η Θάλεια Βραχοπούλου, PhD, Καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice of the City of New York University και ο Χάρης Σαββόπουλος, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της έκθεσης «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» είναι να γνωρίσει στο ευρύτερο κοινό το έργο καταξιωμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών που συμμετέχουν, αλλά και να κάνει τη φωνή των καλλιτεχνών αφορμή για έναν διεθνή διάλογο υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο οικουμενικός ουμανισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη μοιράζονται εξάλλου κοινούς στόχους: προσπαθούν να προωθήσουν το δικαίωμα του ατόμου αλλά και των κοινωνιών σε ίση πρόσβαση στην ευκαιρία και το όφελος, καθώς και την υιοθέτηση της ισότητας ως κυβερνώσα αρχή σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής. Στη σημερινή εποχή της κρίσης η ανισότητα του πλούτου, η καταστολή της ελευθερίας του λόγου, οι κυβερνητικά κυρωθείσες διακρίσεις, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η πολιτική διαφθορά, όλα λειτουργούν ως τροχοπέδη στα ζητούμενα του Ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης..

Με την καλλιτεχνική ευαισθησία που διέπει τους καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση και τους συντονιστές που επιμελούνται την όλη προσπάθεια, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να προσεγγίσει τις τάσεις, τις διαθέσεις και τις επιθυμίες των καλλιτεχνών, σχετικά με την έννοια του δικαιώματος να είσαι άνθρωπος.

Όλοι οι καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, ορμώμενοι από διαφορετικές γενιές, καταθέτουν τον καλλιτεχνικό τους λόγο ως προς το σύνορο αυτών που μας ενώνουν και εκείνων που μας χωρίζουν, στηριγμένοι σε κοινωνικές ή πολιτισμικές εμπειρίες βιώνοντας παράλληλα την αντινομία του σημερινού καλλιτέχνη να αισθάνεται υποκείμενο και να εκφράζεται ως άτομο.

Πρόκειται για μια έκθεση-παραγωγή που θα αγγίξει την ψυχή του επισκέπτη, του ανθρώπου που ενδιαφέρεται για τις σύγχρονες αντιλήψεις, για τις νέες τάσεις, για την ανθρωπιά που πρέπει να διέπει τη ζωή όλων μας, για την ανθρωπιά που δεν έχει χρώμα και γεωγραφικά όρια.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλκαλάη Άρτεμις, Αμελαδιώτης Δημήτρης,

Αυγητίδου Αγγελική, Βασιλακάκης Βασίλης, Βενετόπουλος Μπάμπης, Bertrand Lucile, Bogaert Tom, Γκάγκας Σαράντης, Γκούτζος Φίλιππος, Cortez Esperanza, Διβάρης Γεώργιος, Dodson Laura, Δουλγέρης Χριστόφορος, Giordano Joan, Ιωαννίδης Πολ. Γιώργος, Καραμέτου Μαρία, Kestleman Simone, Lombardi D. D., Lopes Cyriaco, Μαγκώνη Δέσπω, Μαστρογιαννάκη Βιργινία, Magnanti Renee, Μεϊμάρογλου Δέσποινα, Μελανίτης Γιάννης, Μήτρεντσε Χριστίνα, Moore Nick, Μουζακίτη Ελένη, Νομίδου Βάλλυ, Ξόνογλου Δημήτρης, Pangburn Bill, Παπατζανάκη Αντωνία, Παπαφίγκος Γιώργος, Petric Eva, Ποταμιάνου Άρτεμις, Σαχίνης Ξενής, Σταματίου Κωνσταντίνος, Στρατάκης Αναστάσης, Τζινούδης Γιώργος,

Τουλιόπουλος Αλέξανδρος, VanDamme Godelieve, Φωκάς Γιάννης, Φωτιάδου Ελένη, Χριστάκος Γιάννης

Ώρες-Ημέρες λειτουργίας έκθεσης στο ΚΣΤΘ: Τρίτη - Σάββατο 10:00-18:00


Πληροφορίες:

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Χρύσα Ζαρκαλή

Τ.2310589152||Κ.6945114343

Ε. press@greekstatemuseum.com

 

smART communications:

Τέσσα Σιώτη

Κ.6972123484

E. smartcommunications.gr@gmail.com

root

Cortés, Ojo 2013, Installation watercolor on paper Cortés, I.D. Bracelet, 2013, Frescoes and amulets on chain