«Όταν το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε αστικό θέατρο, τότε το αστικό θέατρο γίνεται κοινοβούλιο» αναγράφονταν σ’ ένα πανό, κρεμασμένο έξω από το Eθνικό Θέατρο Οντεόν της Γαλλίας. Ήταν Mάης του 1968… H Γαλλία ολόκληρη ζούσε στον ρυθμό της επανάστασης. Aφίσες, και πανό με συνθήματα διακοσμούσαν τους δρόμους: «H φαντασία στην εξουσία», «Kάντε τα όνειρά σας πραγματικότητα, κάντε την πραγματικότητα ονειρική». Η τέχνη, που πρωτοστάτησε τότε και στην έμπνευση και σε ενδεχόμενες κατοπινές ερμηνείες του κινήματος αυτού έρχεται 40 χρόνια μετά να διερευνήσει τα ίχνη του στο σήμερα. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης δανειζόμενο ένα από τα συνθήματα της εποχής το μετατρέπει σε τίτλο της έκθεσης «Revolution I love you», που διοργανώνει από τις 5 Μαΐου ως τις 14 Ιουνίου 2008, στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση είναι ενταγμένη στο αφιέρωμα με τίτλο «Μέρες του ‘68», που συνδιοργανώνεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το περιοδικό “Historein” και περιλαμβάνει κινηματογραφικό αφιέρωμα (5-15.05, στο Ολύμπιον), ημερίδα (4.05, στη Θεσσαλονίκη) και συνέδριο (5-6-7.05, στην Αθήνα).
Οι επισκέπτες της έκθεσης -την επιμέλεια της οποίας υπογράφουν οι Maja και Reuben Fowkes- θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα 12 σύγχρονων καλλιτεχνών από διάφορες χώρες, τα οποία είτε δημιουργήθηκαν μέσα στο επαναστατικό κλίμα του Μάη του ΄68, είτε αποτελούν τρέχουσες προσεγγίσεις σε ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής πάλης. Συμμετέχουν οι Mladen Stilinović από την Κροατία, Tamás St.Auby από την Ουγγαρία, Zofia Kulik από την Πολωνία, Στέφανος Τσιβόπουλος από την Ελλάδα, Oliver Ressler από την Αυστρία, Fia-Stina Sandlund από τη Σουηδία, Miklós Erhardt από την Ουγγαρία, Heath Bunting από την Αγγλία, Marko Lulić από την Αυστρία, Tamás Kaszás από την Ουγγαρία, Jean-Baptiste Ganne από τη Γαλλία και Nancy Davenport από τις ΗΠΑ.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα – Ξεναγήσεις
Στα πλαίσια της έκθεσης Revolution I love you, η μουσειοπαιδαγωγική ομάδα του Κ.Μ.Σ.Τ./ Κ.Σ.Τ.Θ. οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού. Συγκεκριμένα τα παιδιά, αφού ξεναγηθούν στο χώρο της έκθεσης και ενημερωθούν ιστορικά για τον Μάιο του ’68 καλούνται να:
-Κατανοήσουν την παραγωγή διαφόρων μορφών γραπτού λόγου (διαφήμιση, αφίσα, σύνθημα, διαμαρτυρία).
-Κατανοήσουν τη διαδικασία διαμόρφωσης ενός κειμένου, και να συνειδητοποιήσουν τη λειτουργία των γλωσσικών μέσων και την αξιοποίηση τους.
Τα παιδιά αναλαμβάνουν ενεργητικό ρόλο και καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους αφίσα με τα δικά τους αιτήματα συνδυάζοντας το λόγο με την εικόνα ως μια μορφή σύγχρονης εικαστικής διαμαρτυρίες. Οι αφίσες γίνονται με κολλάζ, ακρυλικά χρώματα, μαρκαδόρους και μολύβια, χρησιμοποιώντας πολύχρωμα χαρτόνια, σε μια ελεύθερη σύνθεση. Στο τέλος, ακολουθεί συζήτηση για τη μορφή, το περιεχόμενο και το σκοπό που εξυπηρετούν.