T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Visiting the Archaeological Museum fo Thessaloniki Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22/05/2007 ... 20/07/2007
1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 2007: «Ετεροτοπίες»
Παράλληλο Πρόγραμμα
Διεθνής Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών
7-20 Μαΐου, Δήμος Θέρμης
22 Μαΐου-20 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο κείμενό του «Περί αλλοτινών χώρων- Ετεροτοπίες» ο Michel Foucault περιγράφει τις Ετεροτοπίες ως μη-ουτοπικούς, πραγματικούς τόπους που διαμορφώνονται μέσα σε κάθε κοινωνία, έχουν καθορισμένη κοινωνική λειτουργία και χαρακτηρίζονται από ένα συγκεκριμένο σύστημα πρόσβασης. Νεκροταφεία, κήποι, αποικίες, οίκοι ανοχής, φυλακές, βιβλιοθήκες, κλινικές, αρχεία, μουσεία είναι ορισμένοι από τους πολλούς τόπους, που θα μπορούσαν να προσδιοριστούν ως ετεροτοπίες, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Μουσεία και βιβλιοθήκες συσσωρεύουν χρόνο, καθιερώνουν ένα συγκεκριμένο αρχείο μορφών και αισθητικών προτιμήσεων και απαρτίζουν ένα τόπο, ο οποίος κινείται πέρα από τον χρόνο. Τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες χαρακτηρίζονται ως οι πλέον τυπικές ετεροτοπίες της δυτικής κουλτούρας στο 19ου αιώνα.
Τα έργα που θα δημιουργηθούν στη διεθνή συνάντηση νέων καλλιτεχνών της 1ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Η πρόταση είναι να χρησιμοποιηθεί η ιδέα-αντίληψη των Ετεροτοπιών ως ένα κριτικό εργαλείο διαλόγου μεταξύ σύγχρονων και αρχαίων πολιτισμικών μοντέλων, καθώς κι εξέτασης των σχέσεων μεταξύ παραγωγής και παρουσίασης του καλλιτεχνικού έργου σε συγκεκριμένους μουσειακούς χώρους, που καθιερώνουν το δικό τους αυτόνομο σύστημα πρόσβασης κι ερμηνείας της τέχνης. Σχέσεις ισχύος διέπουν και την ίδια τη λειτουργία των μουσείων. Σημαντικές διοργανώσεις, όπως οι Μπιενάλε επίσης διαμορφώνονται με βάση συγκεκριμένους κανόνες πρόσβασης. Είναι ένα τετελεσμένο και αναμφισβήτητο σχήμα ή μπορεί να ανατραπεί; Ποιος είναι ο ρόλος των νέων Μπιενάλε που πραγματοποιούνται παντού στον κόσμο σε σχέση με την παραγωγή και τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης ή με το εμπόριο της τέχνης;

Συραγώ Τσιάρα
Επιμελήτρια του workshop

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Mkrtich Tonoyan (ARMENIA), Ulrika Ferm (FINLAND), Lynda Rezaϊk (FRANCE), Assan Smati (FRANCE), Damien Deroubaix (FRANCE), Gaston Damag (FRANCE), Ευαγγελία Μπασδέκη , Ράνια Εμμανουηλίδου, ΑΙκατερίνη Γεγησιάν, Γρηγόρης Γκουντέλιας, Χρήστος Κούντουρας, Θοδωρής Προδρομίδης, Χρυσή Τσιώτα (ΕΛΛΑΔΑ), Behrang Samadzadegan, Bardad Golshiri (IRAN), Wafa Hourani (PALESTINE), Yevgeniy (Zhenya) Fiks (RUSSIA-US), Irina Korina (RUSSIA)

Επιμέλεια
Αρετή Λεοπούλου & Συραγώ Τσιάρα

Διοργάνωση-συντονισμός: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Συνεργάτες φορείς στην εκδήλωση: Δήμος Θέρμης / Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / περιοδικό Κ / περιοδικό «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ» / Republic Radio 100,3

INFO
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
1η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – www.thessalonikibiennale.gr

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διεθνής Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών
KΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαΐου-20 Ιουλίου 2007
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-19:30, Τρίτη-Κυριακή 08:00-19:30

Πληροφορίες για το κοινό
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης : Τ:2310 546683, Φ:2310 593271
areti@cact.gr, www.myspace.com/biennale1

root