T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Αθηνά Τάχα: από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό»

invitation Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22/10/2010 ... 28/11/2010

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα
Εκθεσιακός χώρος ΑΣΚΤ «Νίκος Κεσσανλής», Πειραιώς 256, Αθήνα
22 Οκτωβρίου – 28 Νοέμβριου 2010
Εγκαίνια: Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στις 20:00

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου παρουσιάζει στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2010, στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ «Νίκος Κεσσανλής» την έκθεση της Αθηνάς Τάχα με τίτλο «Αθηνά Τάχα: από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό». H έκθεση αποτελεί συμπαραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και έγινε με την συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και με την επιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά και της Συραγούς Τσιάρα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και μεταφέρθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισα- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η παρουσίαση του έργου της Αθηνάς Τάχα στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ «Νίκος Κεσσανλής» αποτελεί κατάθεση σαράντα χρόνων καλλιτεχνικής προσφοράς στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε τις σπουδές της.
Η Αθηνά Τάχα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1936 και σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1955-59). Το 1963 απέκτησε διδακτορικό τίτλο στην αισθητική από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι, όπου έκανε παράλληλα σπουδές στη μουσειολογία. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως επιμελήτρια μοντέρνας τέχνης στο Allen Art Museum του Oberlin College (1963-73) και μετά δίδαξε γλυπτική (στο Oberlin College) ως το 1998, οπότε εγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Maryland.
Η έκθεση επικεντρώνεται στη σταθερή παρουσία της καλλιτέχνιδος στη δημόσια περιβαλλοντική γλυπτική και την εννοιολογική τέχνη, γεγονός που τεκμηριώνεται από τις πλέον των πενήντα δημόσιες παραγγελίες περιβαλλοντικής γλυπτικής από τις αρχές του 1970 ως σήμερα, και από τη συμμετοχή της σε περισσότερους από εκατόν πενήντα διαγωνισμούς αρχιτεκτονικών –γλυπτικών διαμορφώσεων δημόσιων χώρων. Η Αθηνά Τάχα παράλληλα με τα “δημόσια” έργα, δημιουργεί εννοιολογικά projects με πεδίο έρευνας το σώμα και τη φύση, που για πρώτη φορά εκτίθενται δίπλα στα δημόσια γλυπτά της.
Όπως σημειώνει η Κατερίνα Κοσκινά στον κατάλογο της έκθεσης, «………η κατανόηση των επιλογών της και η ανάλυση των συνθετικών παραμέτρων του έργου της, οδηγούν σταδιακά στη διαπίστωση ότι οι δύο φαινομενικά εκ διαμέτρου αντίθετες εκ πρώτης όψεως διαδρομές της, η μία προς τον δημόσιο χώρο και η άλλη προς τον βιωματικό, ιδιωτικό, εκπορεύονται και καταλήγουν στην ίδια αισθητική και θεωρητική αρχή, που είναι η ομορφιά και η λειτουργία της φύσης, οργανικής & ανόργανης και η τάξη και ο ρυθμός του σύμπαντος».
Η συνεπιμελήτρια της έκθεσης Συραγώ Τσιάρα τονίζει: «Η κριτική πρόσληψη του έργου της Αθηνάς Τάχα τείνει να παγιώσει μία διχοτόμηση ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική πλευρά της καλλιτεχνικής της δημιουργίας. Ωστόσο, αν κάποιος ανατρέξει στα πρώιμα εννοιολογικά της έργα από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, τους πειραματισμούς της πάνω στη σύσταση και τη συμπεριφορά των υλικών, και συνεκτιμήσει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τη φύση και το αστικό περιβάλλον με τη συστηματική μελέτη του ανθρώπινου σώματος θα διαπιστώσει την εσωτερική ενότητα και συνοχή που διέπει το σύνολο του έργου της».
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο μέσα από αυθεντικά γλυπτά έργα, σχέδια περιβαλλοντικών έργων μεγάλης κλίμακας, φωτογραφίες από μόνιμες και εφήμερες εγκαταστάσεις, μακέτες υλοποιημένων έργων, πρόσφατες ταινίες πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα για το διαδίκτυο, φωτογραφικές αναπαραγωγές των ‘γλυπτών ενδυμάτων’ της, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η εσωτερική συνεκτικότητα και ο πλούτος του έργου της Αθηνάς Τάχα στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) κατάλογο, 168 σελίδων, με έγχρωμες φωτογραφικές αναπαραγωγές των έργων, θεωρητικά κείμενα τεκμηρίωσης των επιμελητριών και χρονολόγιο.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα      
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
culturenow.gr

root

 Red waves-Arizona || 2002-05, Digichrome prints mounted on plexiglass,  74Χ147,5 cm.