T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

4η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 24/01/2014 ... 08/03/2014

 ***  ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 02 ΚΑΙ 09 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΚΣΤΘ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ

4η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς

 

Μεσογειακό Ταμπεραμέντο; Στερεότυπα τόπων και άλλοι μύθοι


Διάρκεια: 24 Ιανουαρίου - 8 Μαρτίου 2014

Ώρες-μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τηλ. 2310593270

 

Καλλιτέχνες: Ελεάνα Αντωνάκη, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δημητριάδης, Γιάννης Δρακόπουλος, Σωτηρία Ζορμπά, Ναυσικά Μοσχοπούλου, Αποστόλης Ρίζος, Νάνα Σαχίνη, Αναστάσης Στρατάκης, May Roosevelt

 

2013. 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών. Μία διοργάνωση που για σειρά ετών εστιάζεται στην πλούσια και διαχρονικά ανήσυχη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου. Αυτό στο οποίο εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας ήταν τα στερεότυπα της περιοχής, όσα έχουν χτίσει το μύθο της, πολιτισμικά, αλλά και προσωπικά για τον καθένα. Γιατί μας απασχολεί η Μεσόγειος τώρα; Μήπως η ιδέα μιας μεγάλης και ενιαίας Μεσογειακής κουλτούρας εξυπηρετεί συμφέροντα του πολιτισμικού ιμπεριαλισμού; Μήπως η ενιαία εικόνα που εστιάζει στις ομοιότητες, μας αποτρέπει απ’ το να δούμε τις διαφορές και να σκεφτούμε πιο παραγωγικά πάνω σε αυτές;

Οι στρατηγικές επιλογές ανάλογων καλλιτεχνικών διοργανώσεων προκύπτουν πολιτικά, παίρνουν μορφή πολιτισμικά και σκόπιμο είναι να διερευνώνται ιδεολογικά, προκειμένου να είμαστε πάντα σε θέση να διαμορφώσουμε μία ουσιαστική εικόνα του πού βρισκόμαστε και τι ορίζει την ταυτότητά μας -ειδικά έχοντας περάσει από μία δεκαετία, που όριζε το νέο πολίτη ως μία οντότητα που ανήκει σε μία παγκόσμια, έστω παγκοσμιοποιημένη κοινότητα.

Μοιραία λοιπόν, σκεφτήκαμε ποιες είναι αυτού του είδους οι γεωγραφίες που ορίζουν το πολιτισμικό παρόν, ποια δεδομένα σχηματοποιούνται μικρο-ιστορικά και μακρο-ιστορικά στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό να υποψιαστούμε πώς μπορεί να διαμορφώνεται το μέλλον της μεσογειακής ταυτότητας. Κι έτσι στραφήκαμε στο γνώριμο στερεότυπο του μεσογειακού πολίτη και κατοίκου, το μεσογειακό ταπεραμέντο, μία έκφραση που κρύβει αλήθειες, όσο και μύθους. Ταμπεραμέντο είναι η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου ενώ κατ’ επέκταση έχει χρησιμοποιηθεί πολύ πιο γενικευτικά, για λόγους κατηγοριοποίησης, χαρακτηρίζοντας ολόκληρα έθνη και κράτη. Προφανώς η διαφοροποίηση των Μεσογειακών λαών σε σχέση με το ταπεραμέντο τους και σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς, δεν ισχύει· αυτό που όμως σίγουρα ισχύει και συζητήθηκε έντονα στο εργαστήριο ήταν τα ιδιαίτερα στοιχεία ενός τόπου και οι έννοιες που συνδέουν διαφορετικούς λαούς σε ένα διευρυμένο χώρο, όπως η Μεσόγειος.

Ζητήσαμε από τους 10 νέους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τους δύο καθηγητές που συνεργάστηκαν μαζί τους να τις προσεγγίσουν. Να επιχειρήσουν να εντοπίσουν τι σημαίνει αυτή η ανθρωπογεωγραφία για τη δική τους ζωή και τη δική τους ταυτότητα, καλλιτεχνική ή όποια άλλη. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου ανταποκρίθηκαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, προσωπικά, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Η μεσολάβησή μας, θεωρητικά όσο και πρακτικά, προτιμήσαμε να είναι μεν καθοδηγητική, αλλά και όσο το δυνατόν πιο διακριτική.

Για 2 εβδομάδες συνυπήρξαμε σε ένα παλιό στρατόπεδο, δίπλα στη θάλασσα, σε ένα παλιό κτήριο. Συζητήσαμε και ξανασυζητήσαμε, εξαντληθήκαμε και επανήλθαμε. Γελάσαμε με τα στερεότυπα ή διαπιστώσαμε ότι είμαστε παγιδευμένοι σε αυτά –συχνά συνειδητά. Παρακολουθήσαμε προβολές, ομιλίες, μάθαμε ή επιλεκτικά ξεχάσαμε.

Είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά τον τρόπο και τη σκέψη που κατευθύνει τη δουλειά του καθένα. Γνωριστήκαμε. Αμφισβητήσαμε, αναιρέσαμε, επιβεβαιώσαμε πολλά: τρόπους σκέψεις, δυνατότητες, ανάγκες, ναρκισσισμούς ή αυτοαναιρέσεις, τεχνικές ή εννοιολογικές δυσκολίες κάθε τύπου. Η γη, η γέννηση, η οικογένεια, η θάλασσα, το αλάτι, τα όνειρα, οι ακρότητες και οι θεότητες ήταν κάποια από τα θέματα που απασχόλησαν τους καλλιτέχνες του Εργαστηρίου θεωρητικά αλλά και πρακτικά.

Η έκθεση που προέκυψε είναι το αποτέλεσμα, η οπτικοποίηση όλων των παραπάνω. Ανταποκρίνεται πλήρως σε όσα προηγήθηκαν, σε όλη την παραπάνω εμπειρία, είναι η εργασία που κατέθεσε καθένας μόνος του -και τελικά όλοι μαζί- σε αυτήν την απόπειρα.

Αρετή Λεοπούλου-Θοδωρής Μάρκογλου
Ιστορικοί τέχνης – Επιμελητές ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ

 

Διδάσκοντες: Νίκος Ναυρίδης & Adrian Paci

 

Διεύθυνση: Κατερίνα Κοσκινά

Επιμέλεια –Συντονισμός: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου

Μουσειογραφική μελέτη: Γιάννα Σταυρούλακη

Συντονισμός και συνεργασία ΠΔΚ: Δημήτρης Μιχάλαρος

Επιτροπή επιλογής καλλιτεχνών: Βασίλης Ζωγράφος, Κατερίνα Κοσκινά, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Δημήτρης Μιχάλαρος

Ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιηθούν:
Κυριακή 16 & 23 Φεβρουαρίου στις 12:00

root