T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

Ταυτοετερότητα – Ident-alter-ity Φορέας διοργάνωσης: 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Δημοσιεύτηκε: 16-04-2015

Ταυτοετερότητα – Ident-alter-ity

Φορέας διοργάνωσης: 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Το ζήτημα της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου και το δικαίωμα του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού επανέρχεται σήμερα ως ζωτικό πεδίο αμφισβήτησης και διεκδίκησης ακόμη και σε κοινωνίες που έμοιαζε κεκτημένο. Η έννοια της ετερότητας, του ξένου ή του διαφορετικού ενυπάρχει μέσα στην ταυτότητα. Το ξένο ή το ανοίκειο είναι κομμάτι του εαυτού και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από ένα μεγάλο σώμα θεωρητικών προσεγγίσεων και καλλιτεχνικών προτάσεων.

Στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα, το Thessaloniki Pride και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θέτουν το ζήτημα της ταυτοετερότητας με στόχο να ανιχνεύσουν και να παρουσιάσουν διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις ενός ζητήματος που αποτελεί και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης σε μια εποχή έξαρσης του νέο-συντηρητισμού, των ρατσιστικών, ομοφοβικών, λεσβιοφοβικών και τρανσφοβικών συμπεριφορών, της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των διακρίσεων στη βάση της φυλής, της εθνότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.
Μία έκθεση, ένα συμπόσιο και μία μουσική εκδήλωση αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της διοργάνωσης Ταυτοετερότητα η οποία εντάσσεται στον κεντρικό κορμό της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζει τη Μεσόγειο ως μία ζώνη κρίσης με έντονα φαινόμενα πολιτικού και κοινωνικού αναβρασμού, χώρες ολόκληρες υπό το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης, θρησκευτικές και εδαφικές διαμάχες, κεκτημένα δικαιώματα υπό αμφισβήτηση.
Η Ταυτοετερότητα αποτελεί προϊόν συνεργασίας, ζύμωσης και ανοιχτής διαβούλευσης. Στόχος της διευρυμένης συνεργασίας είναι η συγκρότηση δεσμών ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες, θεσμικούς και εξωθεσμικούς φορείς της πόλης και η ενεργοποίηση της συμμετοχικότητας μέσω της απεύθυνσης στον δημόσιο χώρο και της αξιοποίησης εθελοντών και δημιουργικών ομάδων.

Το εγχείρημα είναι συλλογικό και η διαχείρισή του γίνεται σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Μπιενάλε.
Ειδικότερα, την ευθύνη της επιμελητικής σύλληψης και υλοποίησης της έκθεσης και του συνολικού προγράμματος έχουν οι Συραγώ Τσιάρα και Θοδωρής Μάρκογλου εκ μέρους του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ.
Η επιμελητική ομάδα του Πεδίου Δράσης Κόδρα που συναποτελείται από τους Δημήτρη Μιχάλαρο, Παναγή Κουτσοκώστα και Ανθή Αργυρίου,  στο ίδιο πλαίσιο συλλογικότητας,  αναλαμβάνει μέσω ανοιχτής πρόσκλησης (Open Call), τη διοργάνωση και επιμέλεια της ενότητας “But Still In One Piece”, η οποία θα αποτελεί τμήμα της κεντρικής εικαστικής έκθεσης.

Εγγραφή