Έρευνα για τον βιοπορισμό και τις συνθήκες διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα
Πώς ζουν και εργάζονται οι εικαστικοί καλλιτέχνες στην χώρα μας σήμερα; Πληρώνονται για την καλλιτεχνική τους παραγωγή ή στρέφονται σε άλλες βιοποριστικές λύσεις; Πώς και τι τους εμποδίζει ή τι τους εμψυχώνει, να συνεχίζουν την καλλιτεχνική τους εργασία; Οι οικονομικές τους δυνατότητες και ανάγκες, επηρεάζουν την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο;
Αυτά και άλλα ερωτήματα έρχεται να διερευνήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έρευνα για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Η έρευνα διενεργείται με πρωτοβουλία του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Το ΚΣΤΘ, κρίνοντας ότι μία τέτοια έρευνα δύναται να ψηλαφίσει πολυσήμαντα δεδομένα και κατόπιν να διαφωτίσει κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, που για δεκαετίες παραμένουν αφανή, διεξάγει την συγκεκριμένη έρευνα ως μια προσπάθεια να καταδειχθούν ζητήματα που είναι αναγκαίο να κοινοποιηθούν.
Στόχος είναι, μέσα από αριθμητικά δεδομένα και τάξεις μεγέθους, να εξαχθούν συμπεράσματα για τις κάθε τύπου δομές που διαμορφώνουν το καλλιτεχνικό αυτό πεδίο και τις επιλογές διαχείρισης των εικαστικών τεχνών σήμερα: από την απόφαση να στραφεί κανείς στις καλλιτεχνικές σπουδές, μέχρι το πού θα κατοικεί και τι σχέση θα έχει με την καλλιτεχνική εργασία.
Μπαίνοντας οι καλλιτέχνες σε αυτό το link, καλούνται να απαντήσουν σε 66 ερωτήσεις, συνδράμοντας ενεργά στη συγκέντρωση απαντήσεων και στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν.
Ερωτήσεις-διευκρινίσεις για την έρευνα στο email cact.survey@gmail.com
Η ταυτότητα της έρευνας
Πρόκειται για ποσοτική έρευνα, η οποία διεξάγεται με δομημένο αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε με το λογισμικό ανοικτού κώδικα LimeSurvey και διανέμεται από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και διασφαλίζονται η ανωνυμία των ερωτώμενων και το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.
_______________________
Διενέργεια έρευνας: Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ & Επιμελητική ομάδα ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ
Επικεφαλής έρευνας για το ΚΜΣΤ: Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός της τέχνης, επιμελήτρια
Επικεφαλής έρευνας για το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ: Αλέξανδρος Μπαλτζής, αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας των τεχνών, Νίκος Τσιγγίλης επίκουρος καθηγητής, ειδικός στη μεθοδολογία των κοινωνικών ερευνών