T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ 4 ξεκινώντας την Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2012

Δημοσιεύτηκε: 25-09-2012

Με συνέπεια στις συνέργειες και την προώθηση εικαστικών δράσεων στο δημόσιο χώρο, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης-Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με την Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2012, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ 4 και καλεί τους καλλιτέχνες και κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο να συμμετέχει στο προσεχές τριήμερο δράσεων.

Πάρτε τη σκηνή σας και ελάτε να κατασκηνώσουμε στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, έναν χώρο συμβολικά φορτισμένο, απ’ όπου ξεκινάει φέτος η έβδομη εικαστική πορεία προς τις Πρέσπες.

Πιο συγκεκριμένα: 

Από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου έως 7 την Κυριακή Οκτωβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2012.

Η θεματική της είναι: «Πέρα από τα σύνορα/Περιπατητές στα Σύνορα του Στοχασμού»

 

Η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2012 θα αναπτυχθεί σε δύο στάδια εξέλιξης:

1. Παρασκευή 28 έως Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη

2. Τετάρτη 3 έως Κυριακή 7 Οκτωβρίου, Πρέσπες

 

Η Εικαστική Πορεία διεξάγεται για έβδομη χρονιά φέτος και έχει ως στόχο την διερεύνηση του τοπίου μεταξύ Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Πρεσπών, και τον προσδιορισμό των ιδιαιτεροτήτων εκείνων που μπορούν να μετασχηματιστούν σε εικαστική έκφραση. Η φετινή διερευνά τα σύνορα με σημείο αφετηρίας το στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη.

Έχοντας διερευνήσει την περιοχή τις προηγούμενες χρονιές την περιοχή γύρω από την Φλώρινα και τις ιδιαιτερότητές της φέτος φτάνουμε στα σύνορα. Τα σύνορα τόσο τα πραγματικά (Αλβανία, FYROM, Ελλάδα) όσο και τα νοητά, τα σύνορα των περιορισμών και της υπέρβασης ταυτόχρονα. Τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς (30-31 Μαρτίου 2012) εξορμήσαμε στην περιοχή της Πρέσπας από την μεριά των γειτονικών χωρών. Με αυτό τον τρόπο είχαμε την δυνατότητα να βιώσουμε την αντίπερα όχθη, τον άλλο, εκείνο το οποίο ενυπάρχει ως διαφορά ή και όχι. Έχει υπάρξει μια προετοιμασία που θα μας επιτρέψει να εργαστούμε στην θεματική αυτής της χρονιάς.

Η Περιπατητική Σχολή είναι το όνομα της Σχολής του Αριστοτέλη και αγγίζει τον πυρήνα της έννοιας της φιλοσοφίας και του στοχασμού.  Όταν κάποιος βαδίζει ανοίγει τον εαυτό του στην κοινωνία, στην πραγματική ζωή. Κάποιος που περιπλανιέται σε διάφορα μέρη ανακαλύπτει ανθρώπους καταστάσεις, συμβάντα. Με αυτό τον τρόπο επεξεργάζεται τις σκέψεις του και εργάζεται  σε μια διαδραστική σχέση με την κοινωνία.

Η διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες συγγενεύει με την προσέγγιση εκείνη ου επιχειρεί την φιλοσοφική κατανόηση του κόσμου μέσα από την βιωματική προσέγγιση του βαδίσματος, της πορείας, της σωματομετρικής βίωσης του περιβάλλοντος. Το περπάτημα δεν έχει να κάνει με την φυσιολατρική πεζοπορία, το περπάτημα αποτελεί μια απόπειρα να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία κατανόησης του κόσμου ως όλον, με σκοπό να ενεργοποιηθεί μια σωματική σχέση  με την πραγματικότητα.

 

Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2012/Ανάκατα

ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 28 έως Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη

 

Το σκεπτικό:

Το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά στην δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα χώρο ιστορικής φόρτισης όπως και όλη η περιοχή της πόλης άλλωστε και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Πρέσπες.

Από εδώ ξεκινούσαν τα συμμαχικά στρατεύματα τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο για να καταλήξουν στην περιοχή των Πρεσπών και της Φλώρινας. Πολλοί από τους νεκρούς εκείνων των μαχών έχουν «επιστρέψει» και κείνται στα νεκροταφεία της Δυτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Η Ζωή εν Τάφω του Μυριβήλη εκκινεί από εδώ. Στην Πρέσπα. Στα Άλωνα, έχουμε περπατήσει κατά μήκος των υπολειμμάτων της σιδηροδρομικής γραμμής που είχαν εγκαταστήσει οι Γάλλοι, ενώ τα ίχνη του πολέμου είναι ακόμη και τώρα εμφανή.

Το πρώην Στρατόπεδο αποτελεί επομένως έναν ίσως αυτονόητο τόπο αφετηρίας.

 

Η δράση:

Οι συμμετέχοντες στην Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2012 φέρνουν τις σκηνές τους στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά και τις εγκαθιστούν στον προαύλιο υπαίθριο χώρο δημιουργώντας μια κατασκήνωση εικαστικών νομάδων στην Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα ζητάνε από τους κατοίκους της πόλης να φέρουν κι αυτοί τις δικές τους σκηνές. Δημιουργείται έτσι μια νομαδική εγκατάσταση, ένα μεταβλητό καλλιτεχνικό χωριό.

Η εγκατάσταση πραγματοποιείται κατά την διάρκεια των εγκαινίων της δράσης Ανάκατα (Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου) δημιουργώντας μια σχεσιακή κοινωνική διαδικασία. η οποία ολοκληρώνεται την (Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου) με το μάζεμα των σκηνών τις τελευταίες ώρες λειτουργία της εγκατάστασης. 

             Η σκηνή πολλαπλό σύμβολο του νομάδα, του άστεγου, του τουρίστα, του ερευνητή θα δράσει σαν μια έντονη πολιτική κατάθεση στης σύγχρονης εποχής.

 

Η πρόταση του Κέντρου Σύγχρονης  Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης  θα επιτρέψει στην  διεύρυνση των διαδικασιών της Εικαστικής  Πορείας προς τις Πρέσπες 2012 και στην έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των φορέων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας/Κρατικό Μουσείο/τοπικοί φορείς) κυρίως όμως μεταξύ των κατοίκων/πολιτών των περιοχών σπάζοντας τα στεγανά της απόστασης και των πιθανών προκαταλήψεων.

Ταυτόχρονα δημιουργεί μια βάση για μια μελλοντική διεθνοποποίηση αυτής της διαδικασίας.  Αποτελεί επίσης ένα ουσιαστικό προανάκρουσμα της παρουσίασης της Εικαστικής  Πορείας προς τις Πρέσπες 2012 κάποια περίοδο το 2012 σε Μουσειακούς θεσμικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Και λέμε ουσιαστικό διότι είναι ένα προανάκρουσμα που εδράζεται στην κοινωνική διάσταση του εικαστικού  παράγωγου και της καλλιτεχνικής πρακτικής.

 

Αναλυτικότερες πληροφορίες για ολόκληρο το πρόγραμμα της

Εικαστικής Πορείας μπορείτε να δείτε σε επισυναπτόμενο pdf έγγραφο ΕΔΩ

 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝIA ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 2012

Πέρα από τα σύνορα - Περιπατητές στα Σύνορα του Στοχασμού

 

1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής

Καλλιτεχνικός/Επιστημονικός υπεύθυνος

Γιάννης Ζιώγας Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΕΤ

 

Συντονιστής της Πορείας είναι ο Γιάννης Ζιώγας, ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

 

Συνεργαζόμενοι Φορείς

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Department of Art  and Art History,  University of New Mexico

Δήμος Φλώρινας

Δήμος Πρεσπών

Δήμος Σταυρούπολης

9 Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού

Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών

Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Φλώρινας

ΑΗΣ Μελίτης

Άνεμος Μακεδονίας ΑΕ

                

Χορηγoί Επικοινωνίας

ΕΡΑ ΑΕ

Florine@